ChatGPT käytännössä esimerkin valossa 1
| |

ChatGPT käytännössä esimerkin valossa

Vaikka ChatGPT on ollut apunamme jo jonkin aikaa, ei se vielä ole tavoittanut kaikkia. Ja arvelen, että tämä kirjoitukseni on ajankohtainen vielä pitkään. Kun luen omien tuttujeni julkaisuja vaikkapa LinkedInisssä, voisin helposti kuvitella, että tekoäly on jo ihan kaikille tuttu, mutta niin se vaan ei ole. Eikä mikään uusi asia ole kaikille kerrasta selvä. ChatGPT on kuitenkin käytännössä huikea ja kärsivällinen apuri ihan jokaiselle.

Mikä on ChatGPT?

ChatGPT on digitaalinen avustaja, joka pystyy ymmärtämään ja tuottamaan luonnollista kieltä tehokkaasti. Se on kuin digitaalinen keskustelukumppani, jonka kanssa voit kirjoitella ja se voi auttaa sinua päivittäisissä asioissa niin omassa arjessasi kuin työssäsikin. 

ChatGPT voi auttaa vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin, tuottamaan sisältöä tai auttaa ratkaisemaan päivittäisiä ongelmiasi. Sen avulla voit parantaa asiakaskokemusta ja tehostaa toimintaasi ilman, että tarvitset syvällistä teknistä osaamista – tai minkäänlaista teknistä osaamista. 

ChatGPT käytännössä esimerkin valossa 2

Yrittäjän sisällöntuotanto – voiko tekoäly tulla avuksi

Koulutan viikottain isoja ihmisjoukkoja ChatGPT:n käyttöön ja ihan joka kerran joukossa on joku, joka ei vielä ollenkaan tiedä, mikä ChatGPT on tai mitä sillä voi tehdä. Ja käytän aina konkreettisia esimerkkejä asian selvittämiseen.

Tämä on tilanne, johon törmään todella usein. Asiakkaani tietävät, että sisältöä pitäisi luoda. Pitäisi kirjoittaa yrityksen sivuille ajankohtaisia artikkeleita ja someen julkaisuja. Mutta kun se kirjoittaminen ei ole kivaa tai helppoa tai sujuvaa. Eikä niitä ideoitakaan tulvi.

Jokin aika sitten koulutin jälleen ihan vain ylipäätään markkinointia yrittäjille. Mukana oli henkilö, joka sanoi, että hän tietää, että hänen pitäisi kirjoittaa verkkosivuille ajankohtaista sisältöä, jotta yrityksen tuotteet löytyisivät. Hän kuitenkin oli aivan silminnähden harmistunut, koska hän oli todennut, että aiheiden keksiminen on vaikeaa ja kirjoittaminen vielä vaikeampaa. 

Siinä sitten muu ryhmä lähti hänelle ehdottelemaan aiheita ja niiden tulva sitten taas laittoi pään pyörälle. Hän totesi, että kun hän istuu koneen äärelle, ei päästä löydy yhtään viisasta ajatusta. 

Tämä on tilanne, johon törmään todella usein. Asiakkaani tietävät, että sisältöä pitäisi luoda. Pitäisi kirjoittaa yrityksen sivuille ajankohtaisia artikkeleita ja someen julkaisuja. Mutta kun se kirjoittaminen ei ole kivaa tai helppoa tai sujuvaa. Eikä niitä ideoitakaan tulvi.

Miten ChatGPT käytännössä ratkaisi asian yrittäjän avuksi?

No sittenpä kaivoin ChatGPT:n esille. Ajan säästämiseksi käytin ChatGPT Plussaa eli sitä maksullista versiota, joka pääsee myös nettiin, mutta harvempi sitä oikeasti tarvitsee. Tämä esimerkin yrittäjä oli jo hiukan kertonut yrityksestään ja sehän oli aivan timanttinen! Yli 40 vuotta toiminut perheyritys, jonka tuotanto on edelleen Suomessa ja joka tekee oman suunnittelun pohjalta mielenkiintoisia tuotteita niin julkiselle sektorille kuin kotitalouksillekin. 

Kerroin ChatGPT:lle, minkä yrityksen sisällöntuotantoa pitäisi ryhtyä pohtimaan ja pyysin sitä kertomaan tuon yrityksen vahvuudet. No sehän listasi ne hyvin äkkiä. Tämä yrittäjä siinä koulutuksessani nyökytteli vähän hämmentyneenä, että juu, oikein meni. Ja kylläpä tuli fiksussa muodossa ja nopeasti. Tässä kohtaa meillä usein käy niin, että emme itse näe oman yrityksemme hyviä puolia, tai emme ainakaan helposti pysty niitä listaamaan. Ja se suomalainen vaatimattomuus….

Entä miten ChatGPT auttoi yrittäjää keksimään niitä artikkeleita? Tässä esimerkki oikeasta elämästä

Keskustelin hetken ChatGPT:n kanssa sisältösuunnitelmasta ja markkinointitoimenpiteistä, joita se tälle yritykselle ehdotti. Ja sitten pyysin ihan suoraan ehdotusta 10 artikkelista, jotka yritys voisi julkaista sivuillaan vaikkapa seuraavan puolen vuoden aikana. 

Tässä tuo ehdotus. Olen peittänyt siitä kohdat, joissa mainitaan tuo kyseinen yritys suoraan, mutta saat varmasti hyvän käsityksen tästä ehdotuksesta. 

ChatGPT käytännössä esimerkin valossa 3

Ja jatkoin vielä siitä eteenpäin ja pyysin sitä kirjoittamaan rakenteen yhdestä sen ehdottamasta otsikosta – ja voisihan se kirjoittaa sen artikkelinkin valmiiksi, jos sitä pyytäisi. 

Tämä esimerkkini konkretisoi tälle yrittälle sen, miten ChatGPT voi käytännössä olla yrittäjälle apuna. Ja tämä oli tosiaankin vain yksi esimerkki. Näistä ChatGPT:n tekemistä ehdotuksista on helppo lähteä eteenpäin sellaisena päivänä, jolloin ei itse keksi mitään. Tai ihan vain siitä ilosta, että esimerkit ovat hyvin laadukkaita.

ChatGPT yrittäjille, yrityksille ja ihan tavallisille ihmisille

Olen tässä tämän vuoden aikana saanut tuoda tekoälyn ilosanomaa ihan tavallisille ihmisille. Tiedän tarkkaan, että tekoäly ja ChatGPT ja sen sovellukset ovat käytössä vaikka missä ja että niiden kehitys menee vinhaa vauhtia eteenpäin. Mutta pidän hurjan tärkeänä myös sitä, että ihan kaikki oppivat perusteet

On valtavan tärkeää, että suomalainen yrittäjä oppii ottamaan tekoälyn avukseen arjessaan. Minun mielestäni ChatGPT on paras kumppani niihin hetkiin, kun tulee tunne, että “nyt en kyllä keksi mitään järkevää”. Minulla ainakin sellaista sattuu silloin tällöin ja silloin pyydän vähintäänkin inspiraatiota. Käykö sinulle koskaan niin?

Jos kaipaat käytännönläheistä apua ChatGPT:n käytön aloittamiseen ja sen ymmärtämiseen, miten ChatGPT voi olla sinulle tai yrityksellesi apuna, älä epäröi ottaa yhteyttä. Tutustu tekoälykoulutuksiimme tai nappaa suoraan kehuttu ChatGPT-verkkokurssi.

PS: Tämän artikkelikuvan tein tietysti myös tekoälyllä, Midjourneylla. Pyysin sitä tekemään sarjakuvatyyppisen kuvan iloisesta keski-ikäisestä yrittäjästä, joka istuu toimistossaan mappien ympäröimänä ja juoden kahvia. Onnistuiko? Kuvien tekeminen tekoälyllä on hurjan kivaa ja aion siitäkin pitää vähintäänkin luennon.

Taina Norha - Oppila Oy:n kouluttaja

Taina Norha

Löydät myös Tainan ja puolisonsa Kirjallisia-kirjablogin sekä sen Instagram-tilin @kirjallisia 

Similar Posts