Mikä on ChatGPT?
| | |

Mikä on ChatGPT ja 7 syytä, miksi sinun tulisi oppia käyttämään sitä jo tänään

Olet epäilemättä kuullut jo ChatGPT:stä. Minusta on alkanut tuntua, että ChatGPT on tänä keväänä ollut otsikoissa päivittäin. 

Ja jos et vielä ole siitä kuullut, niin kerron tässä artikkelissa siitä keskeisimmät asiat. Ehkä olet kuullut ja ehkä jopa kokeillutkin, mutta veikkaukseni on, että et ehkä ole saanut siitä vielä irti mitään kovin viisasta.

Mikä on ChatGPT?

Tässä ihan aluksi määrittelen ChatGPT:n aika kevyesti eli se on ihan maksuton chatti, jossa keskustelet GPT-kielimalliin pohjautuvan tekoälyn kanssa aivan kuin juttelisit ihmisen kanssa. ChatGPT kirjoittelee sinulle myös suorastaan erinomaisella suomen kielellä. 

Itse olen ostellut erinäisiä tekoälypohjaisia työkaluja sisällöntuotantoon ja vaikka mihin jo muutaman vuoden ajan. Minua aihe on kiehtonut jo pitkään, mutta tulokset ovat olleet aika vaatimattomia etenkin suomeksi. Vaikeahan tämä kielemme on ja on kovin vaikea kirjoittaa tekstiä, joka olisi ihan täydellistä tai edes luontevaa.

ChatGPT ei tehnyt minuun vaikutusta

ChatGPT tuli saataville vuoden 2022 lopulla. Itsekin lähdin sitä testailemaan loppuvuonna ihan keveästi. Kunhan testasin. Kevättalvella sitten ryhdyin kokeilemaan enemmän ja siitä tuli juttua kotonakin. Mieheni on lukion musiikinopettaja ja hän oli vähän koulussakin sitä kokeillut ja pääsi Ylen haastateltavaksikin

Testasin etenkin kaikkia niitä metkuja, joilla ChatGPT:n saa vastaamaan jotain pöljää. Se kertoi minulle muun muassa, että Suomen viisi yleisintä petoeläintä ovat susi, karhu, ahma, kettu ja poro. Hihhih. 

Suoraan sanoen, olin aika hölmö enkä jaksanut nähdä vaivaa, että olisin oppinut, että miten ChatGPT oikeasti toimii. Sitten kun niin tein, koinkin niin suuren ahaa-elämyksen, että tästä en ehkä toivu ollenkaan. 

Kun ChatGPT:tä ”vain vähän testataan”

Eli monet meistä ovat kuulleet ChatGPT:stä, mutta ehkä emme ole osanneet lähestyä sitä oikein tai emme ole saaneet siitä laadukkaita vastauksia. Tämä voi johtua siitä, että emme ole oppineet käyttämään sitä oikeassa yhteydessä tai emme ole tienneet, miten esittää kysymyksemme oikealla tavalla. Moni käyttää sitä kuin googlea.

Olen tähän koonnut 7 syytä, joiden toivon sinutkin vakuuttavan ChatGPT:n käyttäjäksi.

1: ChatGPT:n potentiaali on valtava jo nyt

ChatGPT kehittyy koko ajan. Tai siis sen taustalla olevaa kielimallia kehitetään ja se tulee jatkossa kykenemään vielä huimempiin juttuihin, mutta JO NYT siitä on apua arjen askareissa ja monilla aloilla työelämässä. Se tarjoaa todella nopeaa ja laadukasta apua monissa puuhissa ihan ilmaiseksi.

2: ChatGPT auttaa arjessa, harrastuksissa ja työssä

ChatGPT ei ole vain sisällöntuottajien ideapankki vaan saat sen toimimaan kätevänä arjen henkilökohtaisena avustajana kotona vaikka ruoanlaiton ehtymättömänä ideapankkina, puutarhanhoidon neuvojana, tai juhlien suunnitteluapuna. Töissä ChatGPT vapauttaa rutiininomaisten tehtävien suunnittelussa aikaasi sellaiseen, mihin tarvitaan ihmisen ajattelua. Kun opin käyttämään ChatGPT:tä oikein, sain siitä aivan väsymättömän ideointiapurin niin moneen asiaan, että itsekin yllätyn edelleen ihan jopa päivä.

3: ChatGPT:n oppimispotentiaali on aika lailla rajaton

Tällä en tarkoita nyt sitä, miten tuota taustalla olevaa kielimallia koulutetaan ja siitä tulee uusia versioita, vaan sitä, että se oppii niistä asioista, josta sinä siltä kyselet. Sillä on keskustelumuisti ja voit palata aiempiin keskusteluihisi ja se ottaa opikseen asioista, joista sille kerrot.

4: Kun opit välttämään aloittelijan virheet, saat ChatGPT:n toimimaan juuri niin kuin haluat

Aloittelijan virheet ovat juuri niitä, joita minäkin tein. Ja sanoisin, että suurin osa lankeaa samoihin virheisiin. Ehkä sinäkin olet kysynyt siltä jotain varsin suoraan ja saanut ympäripyöreän vastauksen? Aivan niin. Kun opin sen oikean menetelmän, lamppu syttyi. Tätä samaa on tapahtunut koulutuksissani, kun kerron varsin simppelit menetelmät ChatGPT:n oikeanlaiseen kohtaamiseen. 

Koulutukseni ovat aina varsin iloisia, mutta näissä ChatGPT-koulutuksissa väki on hekottanut ihan ääneen silkasta oppimisen ilosta. Tällaista ei ihan näin laajassa mittakaavassa ole kovin usein tapahtunut. 

“Itselleni tämä ChatGPT:n oikeanlaisen käytön ymmärtäminen oli tajunnanräjäyttävää,” kirjoitti yksi asiakkaani vielä iltamyöhällä whatsapp-viestissä. 

5: ChatGPT on aina kohtelias ja hyvällä tuulella

Tämä voi kuulostaa todella hassulta, mutta ChatGPT on hurjan kohtelias kumppani. Kun keskustelen sen kanssa, se jaksaa muistutella hyväntuulisesti muistakin tärkeistä asioista. Ja kun lähdin tätä oikein pohtimaan, päätin tietysti kysyä suoraan ChatGPT:ltä ja sain tällaisen vastauksen:

“Yritän aina olla kohtelias vastauksissani, koska kohteliaisuus on tärkeää vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Kuitenkin, kysyjän tekstin sävy voi vaikuttaa siihen, kuinka suora tai muodollinen vastaukseni on. Esimerkiksi, jos kysyjän tekstissä on vahva sävy tai sarkastinen sävy, vastaukseni voi olla hieman varovaisempi tai vakavampi. Lopulta tavoitteeni on kuitenkin aina antaa hyödyllinen ja kohtelias vastaus kysymykseen, riippumatta kysyjän sävystä.”

ChatGPT

Olen myös huomannut, että ChatGPT:llä on toisinaan vastauksissa hiukan kuivaa huumoria, jollaista myös itse harrastan. Jos ChatGPT on kiireinen eli amerikkalaiset käyttäjät kuormittavat sitä, saattaa sen vastaus joskus jäädä kesken. Siihen riittää, että huomautan, että “vastauksesi taisi jäädä kesken”. Erään kerran ChatGPT vastasi, että “Oho, taisin painaa epähuomiossa Lähetä-painiketta liian aikaisin.” Tällainen piristää yksinäisen toimistotyöpäivän aikana kummasti.

Kysyin siltä myös, kokeeko se – tai hän… – käyttävänsä huumoria tai olevansa huumorintajuinen.

“Koska olen tekoälypohjainen avustaja, minulla ei ole tunnetiloja, eikä minulla ole omaa huumorintajua. Sen sijaan pyrin vastaamaan kysymyksiin objektiivisesti ja neutraalisti. Vaikka joskus vastaukseni voi sisältää sanaleikkejä tai humoristisia elementtejä, se johtuu enemmän siitä, että yritän ilmaista asioita selkeällä ja mielenkiintoisella tavalla kuin omasta huumorintajustani. Toivon, että vastaukseni ovat kuitenkin aina hyödyllisiä ja informatiivisia, ja että ne auttavat vastaamaan kysymyksiin mahdollisimman hyvin.”

ChatGPT

Tällaiset vastaukset ovat minulle tämän käytön suola.

6: ChatGPT auttaa, kun oma pää lyö tyhjää tai kun et keksi mitä tekisit

Ei ChatGPT korvaa vielä minua. Mutta ehkä lähitulevaisuudessa haet inspiraatiota, tietoa ja ideoita ennemmin sieltä kuin blogeista tai hakukoneesta. Minä teen niin jo nyt. ChatGPT on minulle usein henkilökohtainen avustaja, neuvonantaja, jolta kysyn vinkkejä tai parannusehdotuksia. Kirjoitin sen kerran väärin, jätin G:n välistä pois ja siitä tuli ChatPT. Hetken pohdin, että siinäkin on ideaa: ChatGPT on eräänlainen sisällön ”personal trainer”.

Kun kaipaan vinkkejä blogiartikkelien ideoiksi, yritän nykyisin muistaa kysellä vinkkejä myös ChatGPT:ltä. Palaan siihen keskusteluketjuun, jossa ChatGPT tietää jo yritykseni perusidean ja kohderyhmän ja miten teen töitä. Voin sitten aina jatkaa ja kysyä vinkkiä johonkin asiaan. Tämän artikkelin olen kirjoittanut aivan itse, mutta kävin välillä kysymässä, että mitkä kolme asiaa se nostaisi esille jostakin asiasta. ChatGPT auttaa löytämään uusia näkökulmia, lähestymistapoja ja ideoita. 

Vaikka ChatGPT osaa kirjoittaa todella monessa tekstilajissa, se ei vielä korvaa minua, sillä kirjoitan tällä omalla tyylilläni. Mutta, tiedätkös, arvelen, että vuoden sisällä se saattaa olla sisäistänyt tämän minun tyylini. Tai sinun. ChatGPT voi jo nyt auttaa sinua löytämään oikean sävyn, kielenkäytön ja rakenteen tekstillesi.

7: ChatGPT auttaa sinua hahmottamaan kokonaisuuksia nopeasti

Haluaisitko nopeasti hahmottaa, mistä Youtube-videolla puhutaan? Ei mitään ongelmaa, ChatGPT:hen pohjautuva selaimen laajennus tekee sinulle nopeasti kirjallisen yhteenvedon videosta heti kun se alkaa. 

Jos kaipaat apua päätöksentekoon, aivan sama juttu: ChatGPT auttaa pohtimalla kanssasi ja esittämällä sopivia jatkokysymyksiä, kun olet ensin esitellyt ongelmasi. Tai jos haluat tiivistää tekstisi vaikka englanniksi tai ruotsiksi, sama juttu. Hur mår du? tervehti ChatGPT kun pyysin sitä kääntämään yhden kappaleen ruotsiksi samassa tekstin sävyssä kuin sen olin suomeksi kirjoittanut.

7: ChatGPT ja kaikki muutkin tekoälysovellukset ovat tulleet jäädäkseen – ota irti se mitä nyt saat

Tiedän hyvin tarkkaan sen ihmistyypin, joka nurisee, että “onks pakko” tai että “ei tästä mihinkään ole, ihan tyhmä”. Ehkä sinäkin tunnet. Mutta älä sinä ole se nurisija.

Mitä aikaisemmin hyppäät oppimaan näitä juttuja, sitä enemmän saat irti. Voisin kyllä luvata sen. Ota avoin mieli ja ota selvää asioista, koska silloin pystyt paremmin myös varautumaan niihin mahdollisiin ikäviin seurauksiin. Niin kuin vaikka että tekoäly tekee väistämättä joistakin työtehtävistä sanotaanko nyt vähemmän tärkeitä. 

Keskustelin tästä luottoystäväni ChatGPT:n kanssa ja se nosti monta todella hyvää asiaa, joiden perään se vielä kirjoitti tällaisen koosteen:

On tärkeää pitää mielessä, että tekoäly ei ole tarkoitettu korvaamaan ihmisiä, vaan tarjoamaan apua ja työkaluja. Se voi täydentää ja parantaa meidän kykyjämme eri tavoin. Kokeilemalla tekoälyä ja ChatGPT:tä voit saada paremman käsityksen niiden mahdollisuuksista ja kuinka ne voivat hyödyttää sinua omassa elämässäsi.

ChatGPT

Minusta se oli oikein fiksusti sanottu. 

Jos haluat ottaa ChatGPT:n NOPEASTI haltuun ja käyttää sitä ihan samana päivänä vielä tehokkaasti hyödyksesi niin kotona, harrastuksissa kuin töissäkin, nappaa Oppilan ChatGPT-kurssi superedullisesti.

Tein koulutuksissa saamieni palautteiden pohjalta kurssin, joka opettaa sinulle oikean tavan keskustella ChatGPT:n kanssa, jotta saat jo ennen kuin tunti on kulunut ihan niin mahtavia vastauksia, että sinäkin sanot vähintään “Oho!” ellet sitten puhkea nauruun silkasta ilosta. Niiin on moni jo tehnyt! Tervetuloa kurssille!

Mikä on ChatGPT ja 7 syytä, miksi sinun tulisi oppia käyttämään sitä jo tänään 1

Yhteenvetona, ChatGPT voi olla erittäin hyödyllinen työkalu monissa eri tilanteissa, kuten tiedonhankinnassa, sisällöntuotannossa, ideoiden generoinnissa, päätöksenteossa ja kielenoppimisessa. Se voi myös tarjota viihdettä ja hauskanpitoa. Käyttämällä ChatGPT:tä oikein ja ymmärtäen sen rajat voit saada paljon hyötyä tästä kohteliaasta ja väsymättömästä tekoälypohjaisesta avustajasta.

Seuraavat askelet:

  • Käy hankkimassa itsellesi Oppilan superedullinen ChatGPT-kurssi
  • Tee itsellesi maksuton ChatGPT-tili (huomaa, että ChatGPT on ruuhkainen etenkin loppuiltapäivästä ja iltaisin, kun amerikkalaiset heräävät). Tämä opetetaan myös kurssilla, joten voit mainiosti opetella ensin perusteet ja sitten siirtyä tekemään sitä tiliä.
  • Jos haluat räätälöidyn ChatGPT-koulutuksen omalle organisaatiollesi, kysy lisää! Kahden tunnin koulutus voidaan järjestää laadukkailla etäyhteyksillä tai paikan päällä Etelä-Suomessa isollekin joukolle.
Taina Norha Oppila Oy

Taina Norha

Löydät myös Tainan ja puolisonsa Kirjallisia-kirjablogin sekä sen Instagram-tilin @kirjallisia 

Similar Posts