Maksuton ja kattava verkkokurssialusta - onko sellaista? 1
| | |

Maksuton ja kattava verkkokurssialusta – onko sellaista?

Voiko verkkokurssin rakentaa maksuttomasti?

 

Itse asiassa edelleen vastaus on: Kyllä, voi! Ai miten niin “edelleen”?

Kirjoitin aiemman version tästä artikkelista jo syksyllä 2017. Verkkokurssikenttä on uudistunut, laajentunut ja moni asia on nyt paremmin. Ja koska uudistumista ja laajentumista on tapahtunut, moni palvelu on tarkistellut myös hinnoittelumallejaan ja markkinoille on tullut paljon uuttakin!

Täysin ilmaista verkkokurssialustaa ei enää taida löytää. Moni palvelu kuitenkin antaa sinulle mahdollisuuden rakentaa verkkokurssit ihan maksutta. Toisin sanoen et maksa kuukausimaksua tai mitään muutakaan niin kauan kuin rakennat etkä myy mitään. Joidenkin palvelujen maksuttomuus kattaa ensimmäiset 50 kurssimyyntiä tai sitten palvelu ottaa sinulta esimerkiksi 10% provision myynneistä.

Tällainen on oikein hyvä maksuttomuuden taso, sillä voit kuluitta testata, onko kurssi-ideallasi kysyntää. Toki se vie sinun aikaasi, mutta sellaista se on.

Luehan lisää tästä artikkelista ja tilaa sähköpostiisi Oppilan uusin vertailu verkkokurssialustoista, joiden joukosta voit löytää uusia ja kiinnostavia tuttavuuksia. Päivitän tuota vertailua säännöllisesti ja kerään uusia palveluita listalle.

Ja ihan oikeasti pääset rakentamaan ja jopa myymään kurssejasi maksutta (no joo, tiettyyn rajaan saakka.) Mutta ihan oikeasti: kun kauppa käy, pystyt kyllä maksamaan hyvästä verkkokurssialustasta, eikö? 

 

Miksi verkkokurssit ovat nyt trendikkäitä?

 

Verkkokursseihin liittyvät Google-haut lisääntyivät räjähdysmäisesti vielä kaksi vuotta sitten, mutta kasvu on tasaantunut vuoden 2019 aikana. Sain aiemmin ihan viikottain omaan sähköpostiini ilmoituksen, kun hakusanan haut nouievat poikkeuksellisen paljon, mutta nyt näitä viestejä on tullut kesän jälkeen enää muutama.

verkkokurssit oppila

Verkkokursseja haetaan paljon ja ostetaan paljon. Miksi? Verkkokursseilla opiskelu on helppoa. Voit opiskella isoja tai pieniä kokonaisuuksia käytännössä missä tahansa. Kurssi on yksinkertaisimmillaan vain tekstiä tai sähköinen kirja tai parhaimmillaan se koostuu video- ja tekstimateriaalien yhdistelmästä ladattavine kurssimateriaaleineen.

Oppilan verkkokursseilla opiskelee parhaillaan ja on menestyksekkäästi opiskellut sankka joukko erityisesti pk-yrittäjiä, jotka ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä. Opetan verkkokursseillani heille mm. Mailchimpin käyttöä ja seuraan heidän edistymistään aktiivisesti.

 

Micro-learning eli yksittäisten taitojen tai asioiden oppiminen

 

Yritykset ovat jo pitkään käyttäneet sähköisiä oppimisratkaisuja henkilöstönsä perehdyttämisessä ja kouluttamisessa ja nyt myös kuluttajat ovat nämä menetelmät löytäneet. Verkkokurssien trendikatsauksissa tulevan vuoden suureksi trendiksi on Yhdysvalloissa tunnistettu ns. micro-learning, joka tarkoittaa pienten kurssien – bite sized – esiinmarssia. Joskus haluamme oppia vain jonkin pienen taidon tai jonkin työkalun osasen käytön. Tällöin moni ostaa helpommin verkkokurssin, joka on helposti ja nopeasti omaksuttava – ja edullisempi.

 

Mitä verkkokurssin tekemiseen tarvitaan?

 

1. Jokin taito, jonka osaat opettaa ja esittää loogisesti ja selkeästi

 

Tästäkin asiasta löytyy verkkokursseja – tietysti! Tärkeintä on, että osaat asiasi ja osaat esittää sen loogisesti ja selkeästi. Me kaikki osaamme erilaisia taitoja, emme välttämättä vain tule ajatelleeksi asiaa. Juttelin erään ystävättäreni kanssa verkkokursseista muutama viikko sitten. Hän on ammatiltaan artesaani ja osaa käsitöiden tekemisen huikean hyvin. Ehdotin hänelle, että hän tekisi verkkokurssin vaikkapa villasukan kantapään neulomisesta. Minä en sitä osaa (ehkä haluaisin oppia kuitenkin). Ystävättäreni hämmästyi, että voisiko joku olla sellaisesta kiinnostunut. Hänen maailmassaan opiskellaan vaikeita ja näyttäviä kirjoneuleita, kun taas minun maailmassani ihaillaan niitä, joille villasukan kantapään neulominen ei ole salatiedettä.

2. Tietokone

 

Tietokoneen tarvitset, tottakai. Tekstiä täytyy tuottaa edes jonkin verran ja verkkokurssi täytyy perustaa jollekin verkkokurssialustalle. 

3. Mikrofoni ja / tai kamera

 kuulokkeet_verkkokurssi

Kuvan laadun ei tarvitse olla 4K-tasoa, kunhan se ei nyt tärise vallattomasti tai ole kovin sumuinen. Pelkällä äänelläsikin toki pärjäät, mutta kuva on toki aina parempi. Modernien älypuhelinten laatu riittää vallan mainiosti. Ja esimerkiksi iPhoneen  ja Android-puhelimiin on saatavilla maksullinen (max 15e) FilmicPro-sovellus, jolla on kuvattu elokuviakin. Suosittelen! Tietysti läppärisi webbikamera saattaa olla hyvinkin laadukas. Testaamalla se selviää! Minulla on ollut käytössä Logitechin 920-mallin webbikamera, jonka vaihdoin keväällä 2020 Logitechin StreamCamiin. Toisinaan livekoulutuksissa käytän kyllä ihan Macbook Pron omaa kameraa, kun naamani näkyy vain postimerkin kokoisena ruudun nurkassa.

 

Äänen suhteen olen kriittinen: ääni ei saa olla suhiseva, särisevä tai muuten huonolaatuinen. Panosta siihen ja hanki vaikkapa edullinen irtomikrofoni puhelimeesi tai tietokoneeseesi.  Minulla on nyt käytössä Blue Microphone -merkin Nano-mikrofoni, joka on kompakti ja jonka äänenlaatu on erinomainen. 

4. Idea ja selkeä rakenne

 

Ykköskohdassa jo käsittelinkin ideaa. Se on siis jokin taito, jonka haluat opettaa: vesivärimaalaus, tekstaus, villasukan kantapää, kuvankäsittelyn perusteet, hakukoneoptimointi…. Näitähän riittää!

 

Rakennetta sinun tulee miettiä tarkkaan. Aluksi selostat kurssin tavoitteen ja kerrot mitä opiskelija on oppinut läpikäytyään kurssisi. Sen jälkeen kuvaa rakenne ja lähde viemään asiaa eteenpäin. Muista, ensimmäisen kurssisi ei tarvitse olla mikään maailmoja syleilevä järkäle vaan voit aloittaa jostakin simppelistä osasesta. Tuleeko mieleesi jokin asia, jota sinulta kysytään usein? Paketoi se pieneksi kurssiksi ja laita myyntiin!

 

 

No niin. Jo otsikossa pohdin maksutonta ja helppoa verkkokokurssialustaa. Kyllä – täältä pesee!

Päivitin jälleen ladattavan oppaani ja tein hiukan isomman vertailun (12-sivuisen…) useammasta verkkokurssialustasta. Kerron myös, mikä on suosikkini (ominaisuuksiltaan, palvelultaan, persoonallisella otteellaan) ja minkä tuotteiden avulla olen rakentanut Oppilan kurssikaupan.

Jos kiinnostuit, täytäpä oheinen lomake ja saat sähköpostiisi välittömästi lisätietoa.

HUOM! Tämä SaaS-maailma (SaaS = Software as a service) muuttuu jatkuvasti. Ominaisuuksia tulee lisää, käyttäjät ovat yhä vaativampia ja hinnoittelumallit muuttuvat. Usein se hyödyttää vasta-alkajia, sillä palveluun halutaan koukuttaa ilman riskiä. Ole siis tarkkana, minkälaiseen hinnoittelumalliin olet kasvamasa. Ja huomaa, että palvelut voivat muuttaa hinnoitteluaan nopeastikin. Pyrin päivittämään opasta säännöllisesti.

 

Taina Norha Oppila Oy

Taina Norha

Taina kouluttaa ja konsultoi markkinointiviestintää ja digitaalista markkinointia Oppila Oy:ssä. Seuraa Instagramissa @tainanorha ja @oppila.fi

Instagramista löydät myös Tainan ja puolisonsa Kirjallisia-kirjablogin @kirjallisia sekä @melskatti -kissojen tilit.

Similar Posts