Instagramin käyttäjänimen muuttaminen

Instagramin käyttäjänimen muuttaminen: nimeni vaihtui, apua!

Instagramin käyttäjänimen muuttaminen  on tällä hetkellä elämässäni vain pikkuinen haaste. OIkein onnellinen haaste, jos näin voisin sanoa.

Menin nimittäin viikko sitten naimisiin. <3 <3

Kiitos, kiitos! Kyllä, mukavalta tuntuu. 🙂

Se oli ihana tapahtuma, täysin meidän kahden juhla Turun Ruissalon kärjessä hyytävän tuulen puhaltaessa.

Alunperin en ajatellut vaihtaa sukunimeäni, ainakaan heti. Olen Euron nimellä tehnyt uraani 27-vuotiaasta lähtien ja sillä nimellä minut on opittu tuntemaan. Mutta nimi ei ole alunperin omani vaan ex-puolisoni, josta erosin jo 11 vuotta sitten. Lapset aikoinaan toivoivat, etten vaihtaisi nimeäni vaikka sukututkimusta tehdessäni löysin vaikka mitä ihania nimiä, joihin olisin voinut vaihtaa ihan suoraan. Totesin jopa jossain vaiheessa, etten enää ota kenenkään elävän ihmisen nimeä.

No, lapsetkin laimensivat mielipiteitään ja romantiikka voitti: minusta tuli vihkimisen myötä viikko sitten Taina Norha ja se tuntuu ihan mahtavalta. Sehän on myös kompakti ja kaunis nimi, ja nimenmuutokseni teki monivuotisen avomieheni, nyttemmin aviomieheni vanhanaikaisen ja romanttisen onnelliseksi. (Lisää sydämiä <3 <3 .)

Vielä 90-luvulla nimenmuutos sellaista viimeksi tehdessäni oli vallan helppoa: Kela-kortti, passi, työpaikan sähköpostiosoite ja ajokortti. Oveen uusi nimi. En muista ainakaan stressanneeni aikoinaan asiasta sen kummemmin.

Mailchimp muutos listasta yleisöksi

Nimenmuutos sähköisessä maailmassa – Instagramin käyttäjänimen muuttaminen on vain yksi haaste

Mutta nyt huomaan olevani palmikoitu sähköiseen identiteettiini niin tarkasti, että jo päällimmäisten sähköisten palveluiden muuttamisen listaaminen vei paljon aikaa. Työsähköpostini Oppilassa sisältää kaukaa viisaasti vain etunimeni. Mutta todella, todella, todella moni sähköinen palveluni – yrityksen ja omani – on kiedoksissa google-tunnukseeni, joka taas on sidottu sähköpostiosoitteeseeni, jossa on vanha sukunimeni.

Google-tunnuksen muuttaminen ja palveluiden siirtäminen uuden tunnuksen alle on melkoisen kankeaa ja osin jopa ihan mahdotontakin. Tästä voin kirjoittaa vaikka toisenkin kerran.

Facebookiin jo vaihdoin nimeni ja muutos sujui oikein sutjakkaasti. Sain näkyville myös entisen nimeni sulkeisiin, joten ne, jotka eivät vielä asiasta tiedä, eivät täysin ylläty.

Mutta niin: Instagramin käyttäjänimi! Instagramin käyttäjänimen muuttaminen ei olekaan vain pelkkää tiedon muuttamista vaan se vaikuttaa moneen!

Instagramin käyttäjänimen muuttaminen: mitä mutkia matkassa?

Olen käyttänyt Instagramia monen monta vuotta, ja alunperin henkilökohtaisen tilini käyttäjätunnus olikin jotain muuta kuin oma nimeni. Vaihdoin sen omaksi nimekseni muutama vuosi sitten ja jo silloin huomasin, että kun muutin Instagramin käyttäjänimen, muutama ulkopuolinen linkki profiiliini meni rikki. Käytännössä olin linkittänyt silloiseen käyttäjätiliini jostain muusta palvelusta eivätkä nuo linkit päivittyneet tietystikään itsekseen.

Onko ylipäätään syitä vaihtaa Instagramin käyttäjänimeä?

Jos Instagramin käyttäjänimesi on jotain muuta kuin oma nimesi, ei oman nimen muutos tietystikään vaikuta siihen mitenkään.

Jos olet yritystilisi käyttäjänimeksi ottanut nimen, joka ei enää tunnut yrityksen linjaan tai osaamiseen tai toimialaan tai sinuun itseesi sopivalta, on tämä asia ehkä sinullekin relevantti pohdittava. Instagramin käyttäjänimen muuttaminen on yritykselle vielä tärkeämpää!

(Tässä kohtaa painotan, kuten aina koulutuksissanikin, että kun valitset Instagram-tilillesi käyttäjätunnusta, käytä siihen hetki aikaa, vaikka miten haluaisit heti lähteä julkaisemaan kuvia. Käyttäjätunnus toimii Instagramissa myös hakuterminä, jolla sinut olisi syytä löytää, jos niin toivot. Älä ota ensimmäistä mieleesi tulevaa ja tarkista – hyvä ihminen, että tämä on tärkeää! – ettei siihen pujahda ainakaan kirjoitusvirheitä.)

Nyt puhun omasta, henkilökohtaisesta Instagramin käyttäjänimestäni, joka vielä alkaessani tätä kirjoittaa, on muotoa @tainaeuro. Koska sukunimeni on nyt Norha, muutan tunnuksen varmaankin pikapuoliin muotoon @tainanorha.

Instagramin käyttäjätunnuksen muuttaminen

Palvelussa näkyvän nimeni muutin jo, se näkyy heti, mutta Instagramin käyttäjätunnusta eli käyttäjänimeä en vaihtanut saman tien.

(Muuten, tätä kirjoittaessani kävin vaihtamassa Instagram-käyttäjänimeni. Ihan vaan siltä varalta, jos joku ”ystävällinen koiranleuka” olisi keksinyt tätä lukiessaan käydä varaamassa minun nimeni ennen kuin itse ehdin. Se voi olla vaarana muutenkin, jos et varaa yrityksellesi tai itsellesi heti eri palveluista käyttäjätunnuksia vaikka et niitä saman tien käyttöön ottaisikaan. Tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen vietänkin hetken klikkailemassa päivityksiä… Olin kuitenkin listannut itselleni tärkeät asiat ylös. Lue sinäkin juttu loppuun, ennen kuin menet tekemään muutoksia!)

Instagram lupaa nykyisin, että käyttäjänimen vaihtuessa palvelu päivittää kaikki aiemmat maininnat uudelle käyttäjänimelle. Se on helpotus!

Etukäteen et voi olla varma, mikä kaikki päivittyy automaattisesti ja mikä ei

Koska minäkin olen käyttänyt toisinaan tässä blogissa esimerkkinä Instagramista upotettuja kuvia omalta henkilökohtaiselta tililtäni, nuo upotetut kuvat vaikuttavat päivittyneen ihan suoraan, itsekseen. Mutta Oppilan yritystilin profiilissa ollut maininta omasta tilistäni ei kuitenkaan päivittynyt ainakaan heti, joten sen muutin käsin. 

 Mutta kaikki ULKOPUOLISET viittaukset tai linkitykset vanhaan käyttäjätiliini muuttuvat rikkinäisiksi linkeiksi, kun vaihdan Instagramin käyttäjänimeä eli  käyttäjätunnusta. 

En ole painattanut käyntikorttiin oman IG-käyttäjääni (vain firman), joten painotuotteista ei minun tarvitse olla huolissaan. Mutta nuo kaikki muut linkit:

 • linkki omassa Facebook-profiilissani. Vielä en tiedä, päivittyykö se automaattisesti (omistaahan Facebook Instagramin), mutta laitan sen tarkistuslistalle. (Päivitys: Ei päivittynyt ainakaan heti, päivitin sen käsin.)
 • linkki yrityksen Instagram-tililtä omaani – muuttunee automaattisesti. (Päivitys: Ei muuttunut, muutin sen itse käsin.)
 • jokaisen koulutukseni aluksi näytän yhden slaidin, jossa kerron itsestäni ja näytän eri somekanavani. Myös sen oman IG-tilini. Täytyy päivittää! Mutta maailmalla kiertelee paljon jakamiani vanhoja slaidisettejä, joissa on vanha nimi. Niihin en enää pääse käsiksi.
 • Oppilan blogista minun täytyy etsiä kaikki ne lukuisat upotetut Instagram-kuvat, jotka olen lainannut omalta tililtäni ja varmistaa niiden näkyvyys. Toistaiseksi kaikki tarkistamani ovat näkyneet. Paljonkohan niitä on?
 • Ja kaikki sähköiset profiilit, joihin olen voinut listata myös IG-tilini. Linkedin, Twitter, ihan vain pari listatakseni. Niitä löytyy varmaan vielä pitkään!

Arvelen, että kun olen listannut ja yrittänyt löytää kaikki mahdolliset paikat, joihin olen oman IG-tilini linkittänyt, voin muutoksen tehdä.

Putoaako Instagram-näkyyvyteni, kun vaihdan käyttäjänimeä?

Koska vaihdan vain oman tilini – en yrityksen – käyttäjänimen, en ole niin riippuvainen sen näkyvyydestä, mutta kysymys on mielenkiintoinen, sillä sitä saattaa pohtia monikin yrittäjä.

Lueskelin aiheesta paljon ja erään nimeään vaihtaneen yrittäjän havainto oli, että näkyvyys putosi 50%:iin hetkeksi, mutta palasi takaisin samalle tasolle. Tämä on helpottavaa eli ilmeisesti Instagramin käyttäjänimen muuttaminen ei vaikuta tilin näkyvyyteen pitkällä aikavälillä!

Tällä hetkellä (10.5.2019) kun googlaan vanhaa nimeäni, nousee Instagram-tilini tuloksissa neljänneksi. Kun muutan Instagramin käyttäjätunnukseni, Google kyllä bongaa nimenmuutoksen melko piankin, mutta Googlen indeksit ja hakutulokset eivät päivity heti nimenmuutoksen jälkeen vaan jonkin aikaa minua hakevat (jos joku sellaista harrastaa) päätyvät tilille, jota ei löydy.

Hauskaa on kyllä se, että kun googlaan uutta nimeäni, löytyy sieltä myös mainintoja tähän kyseiseen Instagram-tiliini, koska nimeni olen jo sinne vaihtanut. Se toimii hyvin Google-hauissa!

Miksi  Instagram-käyttäjänimen muuttamisesta tehdään tällainen numero?

Vakavasti puhuen Instagram on monelle yritykselle ja yrittäjälle yhä tärkeämpi kanava. Ei ole yhdentekevää, minkälaiselle nimellä siellä ollaan ja miten kohderyhmä sinut sieltä löytää.

Rikkinäiset linkit ja huono löydettävyys tekevät hallaa kenelle tahansa! Jos Instagram on sinulle tärkeä kanava ja haluat vaihtaa käyttäjänimesi, tee se ihmeessä hallitusti. Käytä aikaa sen pohtimiseen, missä kaikissa mahdollisissa paikoissa Instagramin ulkopuolella sinut on mainittu.

Muistilista nimenmuuttajalle Instagramin ja muiden sähköisten kanavien / tietojen päivittämiseen:

 • tee lista paikoista / kanavista ym, joihin voit itse päivittää tietosi
 • tee lista paikoista / kanavista, joihin et voi itse tietojasi päivittää, mutta voit pyytää jotakuta muuta tekemään sen puolestasi (yhteistyökumppanit yms)
 • tilaa uudet painotuotteet valmiiksi odottamaan nimenmuutosta
 • lähetä vaikka sähköpostia yhteistyökumppaneille ja kerro nimenmuutoksesta
 • päivitä tiedot blogiisi
 • tee nimenmuutoksesta oma julkaisu Instagramiin / Facebookiin / blogiin ja kerro tarinan muodossa syyt siihen. Muutos painuu paremmin mieleen!

 

Voinko pitää vanhan Instagram-käyttäjänimeni?

Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Vaikka moni varmasti tätäkin lukiessaan älähtää, miten vanhanaikaisen sitovaa on puolison nimen ottaminen naimisiin mentäessä, asia on kuitenkin ihan normaali ja arkipäivää sadoille miljoonille ihmisille maailmassa. Sukupuolesta riippumatta. Siihen nähden onkin tuntunut ihan todella hassulta, että nimen muuttumiselle ei ole tätä selkeämpiä toimintaohjeita maailman käytetyimmissä sähköisissä palveluissa (Etenkin Google on aivan mahdoton tässä asiassa!).

Instagram ilmeisesti pitää vanhan käyttäjänimen sulkulistalla jonkin aikaa eli sitä ei voi kuka tahansa ottaa heti käyttöön. Mutta se vapautunee “jonkin ajan” kuluttua. Huomasin muuten, että muutaman vuoden takainen käyttäjätunnukseni oli vapaana.

Jos vanhan käyttäjätunnuksen voisi pitää voimassa, voisi tilille laittaa ihan vaikka profiilin tekstiin ohjauksen uudelle tilille ja pienen selostuksen. Mutta Instagram ei halunne, että tilejä tuolla lailla hillotaan.  

Henkilöbrändäyksen tärkeys

Yhä enemmän puhutaan henkilöbrändäyksestä ja sen tärkeydestä. Sehän ei tarkoita, että tavoitellaan mainetta ja kuuluisuutta vaan sitä, että otetaan vastuu omasta imagosta ja näkyvyydestä.

Meidät (lähes) kaikki löydetään googlaamalla ja on tärkeää, että sinä itse hallitset kaikin tavoin sitä näkyvyyttä, johon sinulla on itselläsi valta vaikuttaa.

Tämä on merkittävää esimerkiksi silloin, kun

 • myyt osaamistasi
 • yrityksesi toiminta perustuu sinun tietotaitoosi
 • myyt näkyvyyttä somekanaviesi kautta
 • haluat näkyä niiden asioiden kautta, jotka ovat sinulle tärkeitä

Ja jos Google ei sinua löydä, ei sinua sähköisessä mielessä ole olemassakaan. Tiedän, että se on monelle myös tärkeä arvo, mutta silloin Instagramin käyttäjänimi kannattaakin pitää salamyhkäisenä ja tili piilotettuna eikä sähköinen nimenmuutos ole relevantti.

Jos kuitenkin on tärkeää, että näkyvyytesi on kunnossa, laadukas, johdonmukainen ja selkeä, ota pieni pohdintatauko ennen käyttäjänimen muutosta ja käytä aikaa näkyvyytesi eri osien listaamiseen. Vältyt ehkä monelta murheelta tai rikkinäiseltä linkiltä.

Tässä vielä kuva omalta IG-tililtäni hääpäivältämme. Se oli ihana päivä!

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pieni somehiljaisuus tässä olikin ja kuvasta voi päätellä syyn: ❤️Menimme naimisiin viime perjantaina! Meidät vihittiin Ruissalossa lempimaisemissani käkkärämännyn alla. ?? Tuulta oli mukavat 8 ms ja asua piti hiukan justeerata kaulahuivilla ja paksuilla sukkahousuilla. Mutta tunnelma oli sitäkin lämpimämpi! ❤️ Paikalla olivat vain kaksi hyvää ystäväämme todistajina ja kolmas ystävä vihki meidät sään johdosta melko lyhyen kaavan mukaan. Ihan viime tingassa päätin sittenkin vaihtaa sukunimeä ja minusta tulikin ✨ Taina Norha ✨ Kunhan tieto päivittyy rekistereihin, tulee enemmänkin puuhaa korttien ja kaiken muun muuttamisen kanssa. Mutta olisiko syytä päivittää myös Instagramin käyttäjätunnukseni? Lukeeko niitä joku? Nimen jo tuonne profiiliin vaihdoin. Olen upottanut näitä tilini kuvia myös yritykseni @oppila.fi -verkkosivuille ja ensin pitänee kaivella ne esille ja vasta sitten ehkä tehdä tuo muutos. Mutta niin: tässä siis syy pikkuiseen hiljaisuuteen. Edelleen hymyilemme omassa ? vaaleanpunaisessa ?kuplassamme. Ja ihaninta on olltu huomata onnittelujen tulvasta, miten iloiseksi tämä kahdeksan vuoden yhdessäolon sinetöinyt naimisiinmenomme on ilahduttanut niin monia muitakin! Olen kyllä todella onnellinen! ? Yes – we are married! After 8 years it still creates a magic and thoroughly happy feeling! #naimisissa #häät #wedding #ruissalo #turku #åbo #nature #luonto #sea #happy #onnellinen

Henkilön Taina Norha (Euro) (@tainanorha) jakama julkaisu

PS: Jos joskus tuntuu siltä, että haluat poistaa Instagram-tilisi kokonaan – tai ehkä väliaikaisesti. Sekin onnistuu. Lue tästä blogikirjoituksestani vinkit Instagram-tilin poistamiseen käytöstä sekä kaiken Instagram-sisältösi tallentamiseen itsellesi. 

Taina Norha - Oppila Oy:n kouluttaja

Taina Norha

Löydät myös Tainan ja puolisonsa Kirjallisia-kirjablogin sekä sen Instagram-tilin @kirjallisia 

Similar Posts